Priprema
Da bi pripremili tijesto za njoke (špecle) potrebno je staviti nadomjestak za jaje i sol u zdjelu, dodati mineralnu vodu te izmiješati ove sastojke metlicom za snijeg (za tučenje snijega od bjelanjka).
Potom treba lagano umiješati 40 ml maslinovog ulja i dodati heljdino i kukuruzno brašno te ga pomoću spirale ručnog miksera za miješanje tijesta obraditi u žitko tijesto. Ostaviti tijesto da se diže 30 minuta.
Staviti mahune u veliku količinu slane vode te ih kuhati oko 6 minuta, tako da budu čvrste. Procijediti mahune, preliti ih hladnom vodom i ostaviti da se ocijede. U međuvremenu narezati luk, uzdužno ga prepoloviti i potom narezati u tanke polovice u obliku koluta. Narezati meke sušene aromatične rajčice na fine trake. Oprati i prepoloviti koktel rajčice.
U velikom loncu kuhati vodu tako da zakipi. Tijesto za špecle staviti u vodu, pomoću lopatice za špecle te ga kuhati 2-3 minute. Izvaditi špecle pomoću kutljače i staviti da se ocijede.
Kolute luka pirjati u maslinovom ulju, sve dok ne postanu prozirni, a zatim dodati mahune i rajčice te ih peći 4-5 minuta na jakoj vatri, pri čemu ih povremeno treba okrenuti. Dodati špecle i kratko ih peći, zajedno s mahunama i rajčicama. Začiniti špecle paprom, soli i gustim sokom agave.