Veganske njoke – „špecle“ od heljde sa zelenim mahunama i rajčicama

4 osobe

Veganske njoke – „špecle“ od heljde sa zelenim mahunama i rajčicama

Sastojci
4 osobe

  • 10 g (= 2 male žlice) veganskog nadomjestka za jaje
  • ½ male žlice Alnatura soli
  • 200 ml mineralne vode
  • 60 ml Alnatura maslinovog ulja
  • 100 g Alnatura heljdinog brašna
  • 100 g Alnatura kukuruznog brašna
  • 450 g zamrznutih zelenih mahuna
  • 1 crveni luk
  • 50 g mekih sušenih aromatičnih rajčica
  • 200 g koktel-rajčica
  • mljeveni crni papar
  • 1 mala žlica Alnatura gustog soka agave

Priprema

Da bi pripremili tijesto za njoke (špecle) potrebno je staviti nadomjestak za jaje i sol u zdjelu, dodati mineralnu vodu te izmiješati ove sastojke metlicom za snijeg (za tučenje snijega od bjelanjka).

Potom treba lagano umiješati 40 ml maslinovog ulja i dodati heljdino i kukuruzno brašno te ga pomoću spirale ručnog miksera za miješanje tijesta obraditi u žitko tijesto. Ostaviti tijesto da se diže 30 minuta.

Staviti mahune u veliku količinu slane vode te ih kuhati oko 6 minuta, tako da budu čvrste. Procijediti mahune, preliti ih hladnom vodom i ostaviti da se ocijede. U međuvremenu narezati luk, uzdužno ga prepoloviti i potom narezati u tanke polovice u obliku koluta. Narezati meke sušene aromatične rajčice na fine trake. Oprati i prepoloviti koktel rajčice.

U velikom loncu kuhati vodu tako da zakipi. Tijesto za špecle staviti u vodu, pomoću lopatice za špecle te ga kuhati 2-3 minute. Izvaditi špecle pomoću kutljače i staviti da se ocijede.

Kolute luka pirjati u maslinovom ulju, sve dok ne postanu prozirni, a zatim dodati mahune i rajčice te ih peći 4-5 minuta na jakoj vatri, pri čemu ih povremeno treba okrenuti. Dodati špecle i kratko ih peći, zajedno s mahunama i rajčicama. Začiniti špecle paprom, soli i gustim sokom agave.

 

Vezani članci

Juha od đumbira i mrkve
Blitva i mrkva sa sjemenkama konoplje
Salata sa sjemenkama kvinoje i avokadom