POSTANI #PrekrasnaIznutra

Ne postoji korektor s kojim možeš prekriti vlastitu tugu niti parfem koji će odagnati miris straha, neizvjesnosti, anksioznosti i brige. Zato je važno da shvatiš kako prava briga o sebi dolazi upravo iznutra. 

BIPA Hrvatska u suradnji s udrugom kako si? pokrenula kampanju #PrekrasnaIznutra s ciljem osvješćivanja važnosti brige o psihičkom zdravlju. Ovom te kampanjom želimo pozvati da se fokusiraš na važnost vlastitog psihičkog zdravlja.

U okolnostima koje nas prate i kroz ovu godinu ne čudi da sve veći broj ljudi osjeća tjeskobu, usamljenost, bezvoljnost i napadaje panike. Jedna od posljedica takve teške godine je i povećano korištenje društvenih mreža, zbog čega djeca trpe cyberbullying više nego ikad.  Takvi i slični problemi ne mogu se riješiti čarobnim štapićem, ali ključno je da od njih ne bježiš i da znaš da postoji način kako da pomogneš sebi i najmlađima koji tek trebaju postati odgovorni digitalni građani.

Prvi korak ka svojem psihičkom zdravlju 

Udruga kako si? okuplja studente, apsolvente i psihologe s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić, koji zajedničkim snagama nastoje unaprijediti psihičko zdravlje i kvalitetu života korisnika kreiranjem psihoedukativnih sadržaja i psihološkim e-mail savjetovanjem.

„Užurbani način života te pandemija i potresi predstavljaju snažne izazove za psihičko zdravlje. U dosadašnjem smo radu primijetili povećanje zahtjeva za stručnom psihološkom podrškom koja treba biti dostupna građanima i prilagođena njihovim potrebama. Upravo iz tog razloga planiramo razvijati i širiti svoje djelovanje, s ciljem psihoedukacije i razvoja kompetencija šire javnosti za nošenje sa svakodnevnim izazovima, kako za vrijeme pandemije, tako i nakon nje.“ – izjavila je prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić, začetnica i predsjednica udruge.

Upravo zato se BIPA Hrvatska udružila s udrugom kako si?  i odlučila te potaknuti na brigu o psihičkom zdravlju. Potražiti psihološku pomoć nije slabost, već znak osluškivanja vlastitih potreba i želje za osobnim rastom i razvojem. Podrška stručnjaka za psihičko zdravlje može olakšati nošenje s izazovima koji su pred tobom - ukratko, znak je da se njeguješ i iznutra.

Naravno, svrha ove kampanje jest i da zaista, ako osjećaš da bi ti dobro došlo, potražiš pomoć.

e-Book i direktna pomoć 

Nakon teme o psihičkim smetnjama u vrijeme pandemije, u novoj e-knjižici dotaknuli smo se zaštite djece na internetu i objasnili što cyberbullying danas znači. Najnovija istraživanja pokazuju da je u mjesecu od početka karantene zbog COVID-19 došlo do povećanja broja zlostavljanja i govora mržnje od 70% među tinejdžerima i djecom. Štoviše, cyberbullying je nadmašio nasilje kao najčešći tip uznemiravanja.

„Prevencija cyberbullyinga svačija je odgovornost jer je ključna za zaštitu sigurnosti djece i tinejdžera u cijelom svijetu.“

Što međuvršnjačko nasilje uključuje, kako prepoznati cyberbullying, kako utječe na djecu i što učiniti kao preventivu ili kad već doznaš da ti je dijete žrtva cyberbullyinga, doznaj u našoj novoj temi.  

PREUZMI NOVU KNJIŽICU 

Ponekad je samo dijeljenje svog iskustva ljekovito: daje ti priliku da otvoreno ispričaš svoje doživljaje i osjećaje, bez zadrške i filtera. Osim toga, prilikom iznošenja svog iskustva potrebno je ponovno sagledati i strukturirati situaciju, što dovodi do osjećaja kontrole ili spontano pruža nove načine kojima se možeš nositi sa situacijom pred tobom. Naravno, ponekad samo dijeljenje nije dovoljno i trebaš konkretne informacije ili podršku – a stručnjaci iz kako si? će se potruditi pružiti ti oboje.

Pomoć i podrška su tu, dostupne na par klikova. Uvijek se možeš javiti u savjetovalište udruge kako si? i obratiti im se sa svojom pričom, kao i istražiti njihov web ili Instagram, prepune korisnih sadržaja povezanih sa smetnjama koje smo svi doživljavali u proteklih godinu dana.

BIPA Hrvatska te poziva

Nemoj propustiti brinuti o sebi jer ćeš tako najbolje brinuti o svojim najmilijima. Preuzmi prvu e-knjižicu o psihičkim smetnjama i doznaj kako si možeš pomoći, a istovremeno naučiti kako pomoći drugima.

"Njeguj sve dijelove sebe, pobrini se za vlastito psihičko zdravlje i postani #PrekrasnaIznutra."

Prava ljepota dolazi iznutra. Stoga pomozi i drugima da osvijeste svoju unutarnju snagu brigom o psihičkom zdravlju i ostani #PrekrasnaIznutra.